Jagoda Acai
Palma acai, występująca w tropikach Ameryki Środkowej i Południowej, rodzi czerwono-fioletowe jagody. Nazwa „acai”, pochodząca z języka rdzennych mieszkańców regionu, oznacza „owoc, który płacze”. Jagoda acai jest ważnym źródłem pożywienia mieszkańców regionu Amazonii, którzy używają jej również do różnych celów zdrowotnych.
Joga
Częstym efektem ubocznym leczenia onkologicznego jest zmęczenie: około jedna trzecia pacjentów onkologicznych doświadcza zmęczenia, utrzymującego się przez dłuższy czas.
Koenzym Q10
Koenzym Q10 (znany również jako CoQ10) jest związkiem chemicznym naturalnie wytwarzanym przez organizm. Bierze udział w procesie wzrostu komórek oraz chroni je przed uszkodzeniem, które może prowadzić do rozwoju nowotworu.
Kwas Dichlorooctowy
Kwas dichlorooctowy (DCA) to organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu octowego. Dzięki swoim właściwościom jest stosowany w chemii organicznej, głównie jako rozpuszczalnik.
Stosuje się go również w medycynie w leczeniu chorób mitochondrialnych, np. zespołu MELAS - dziedzicznego schorzenia prowadzącego do uszkodzenia układu nerwowego.
Kwercetyna
Kwercetyna jest związkiem chemicznym z grupy flawonoidów. Flawonoidy są barwnikami, które nadają roślinom różne barwy, na przykład żółtą owocom cytrusowym. Chronią rośliny przed działaniem promieniowania UV, grzybami lub owadami. Stanowią istotny element naszej diety - ich spożycie w ciągu doby waha się między 23 a 170 mg na dobę.
Likopen
Likopen jest związkiem chemicznym z grupy karotenów (naturalnych pigmentów wytwarzanych przez rośliny). Chroni rośliny przed stresem spowodowanym światłem oraz pomaga im w przetworzeniu energii słonecznej na substancje odżywcze.
Marihuana
Marihuana, właściwie konopie siewne, to roślina występująca w wielu częściach świata, wytwarzająca żywicę zawierającą związki chemiczne zwane kannabinoidami. Niektóre kannabinoidy są psychoaktywne (działają na mózg i zmieniają nastrój lub świadomość).
Oset mleczny
Oset mleczny jest rośliną, której owoców i nasion używa się do sporządzania leków ziołowych na dolegliwości wątroby i dróg żółciowych. Składnikiem aktywnym w oście mlecznym jest sylimaryna, która chroni komórki przed uszkodzeniem i stymuluje regenerację tkanki wątroby
Ozonoterapia
Ozon to trójatomowa, wysokoenergetyczna cząsteczka tlenu, zbudowana z 3 atomów tego pierwiastka. Został odkryty w 1840 roku przez niemieckiego chemika Christiana Friedricha Schönbeina. W 1971 roku utworzono organizację International Ozone Institute, później przemianowaną na International Ozone Associations (IOA), zrzeszającą badaczy właściwości ozonu oraz jego zastosowania w medycynie i przemyśle.
PC-SPES (mieszanka ziół zawierająca m. in. grzyb reishi)
PC-SPES jest mieszanką 8 ziół, która była sprzedawana jako suplement diety, mający utrzymać prostatę w zdrowiu.
Pierzga
Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę, wymieszany z produktami pochodzenia pszczelego. Pyłek jest podstawowym pokarmem pszczół. Zbierają go z kwiatów, łączą z miodem, nektarem lub śliną i w postaci uformowanej, przenoszą do ula.
Propolis
Propolis, zwany także kitem pszczelim, to żywicza substancja zbierana przez pszczoły z pąków oraz pędów młodych drzew oraz roślin zielonych.
Refleksoterapia
Refleksoterapia to procedura z zakresu medycyny alternatywnej. Polega na uciskaniu określonych punktów na ciele (najczęściej na stopach oraz dłoniach). Ma na celu złagodzenie niektórych dolegliwości. Metoda opiera się na przekonaniu, że określone punkty na skórze naszych stóp są połączone z konkretnymi narządami naszego organizmu.
Selen
Selen to pierwiastek śladowy naturalnie występujący w wielu produktach spożywczych, dodawany również do żywności oraz dostępny w postaci suplementów diety.
Soja
Soja to roślina uprawiana w Azji w celach spożywczych od czasów starożytnych, może być przetwarzana na różne sposoby, powstają z niej takie produkty spożywcze, jak mleko, pasta miso, tofu (ser), mąka i olej.