Spirulina jest algą z gromady sinic o niebiesko-zielonej barwie. Jest bardzo bogata w białko - tworzy ono około 70% suchej masy spiruliny, dlatego jest ona nazywana „zielonym mięsem”. Zawiera również witaminę D, K i witaminy z grupy B oraz magnez. Ponadto udowodniono, że spirulina jest wartościowym źródłem witaminy A, czyli beta-karotenu. Spirulina stosowana jest do produkcji kosmetyków, suplementów diety oraz pokarmów dla ryb akwariowych.

W jakiej postaci podawana jest spirulina?

Spirulina jest dostępna w formie tabletek i kapsułek oraz proszku. Można ją dodawać do koktajli, sałatek czy napojów.

Jaka teoria wspiera twierdzenie, że spirulina może być pomocna w leczeniu nowotworów?

Spirulina jest przede wszystkim źródłem przeciwutleniaczy - substancji chemicznych, które neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Zawarty w spirulinie beta-karoten może mieć korzystny wpływ na odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Czy prowadzono przedkliniczne badania (laboratoryjne lub na zwierzętach) z użyciem spiruliny?

Przeprowadzono liczne badania z użyciem spiruliny na komórkach nowotworowych oraz na zwierzętach. W jednym z badań na zwierzętach wykazano hamujący wpływ spiruliny na kancerogenezę w obrębie jamy ustnej. Badanie na liniach komórkowych raka piersi wykazało, że poprzez wpływ na syntezę prostaglandyn zawarta w spirulinie fikocyjanina hamuje wzrost komórek nowotworowych oraz angiogenezę (powstawanie naczyń w obrębie nowotworu). W innym badaniu na komórkach nowotworowych oraz na zwierzętach wykazano pobudzanie apoptozy (tzw. „przedwczesnej śmierci”) komórek raka wątroby. Hamujący wpływ spiruliny na rozwój komórek nowotworowych zaobserwowano również w badaniu na szczurach.

W polskim badaniu laboratoryjnym obserwowano wpływ ekstraktu ze spiruliny na apoptozę komórek niedrobnokomórkowego raka płuca. Dotychczas nie wykazano skuteczności spiruliny w leczeniu nowotworów u ludzi. Stosowanie spiruliny nie może być alternatywą dla tradycyjnych terapii przeciwnowotworowych.

Czy prowadzono badania kliniczne (badania z udziałem ludzi) nad oddziaływaniem spiruliny?

Jedyne badanie na ludziach z użyciem spiruliny przeprowadzono w Indiach. Wykazano w nim, że stosowanie spiruliny u osób żujących tytoń hamuje powstawanie leukoplakii, czyli zmiany przedrakowej występującej w obrębie błony śluzowej jamy ustnej. Powstawanie leukoplakii wiąże się przede wszystkim z używaniem tytoniu (zwłaszcza paleniem fajki i tabaką). Zmiany te mogą być pojedyncze, wieloogniskowe lub rozlane. Najczęściej występują u starszych mężczyzn. Zmiana może ulec transformacji do raka płaskonabłonkowego.

Czy zgłaszano jakiekolwiek efekty uboczne związane ze stosowaniem spiruliny?

Spiruliny nie mogą przyjmować chorzy na fenyloketonurię z uwagi na nieprawidłową przemianę fenyloalaniny wchodzącej w skład algi. Ze względu na wysoką zawartość witaminy K, osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (acenokumarol, warfarynę) powinny stosować spirulinę bardzo ostrożnie.

Czy spirulina została zarejestrowana przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków

(FDA) we wskazaniu do leczenia nowotworów w Stanach Zjednoczonych?
Spirulina nie została zarejestrowana przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) we wskazaniu do leczenia nowotworów.


Piśmiennictwo:

  1. Archana Kulshrestha, Anish Joseph, Urmila Jarouliya, Pratiksha Bhadauriya, Gbks Prasad, Prakash S Bisen. Spirulina in Health Care Management. Current Pharmaceutical Biotechnology 9(5) 2008

  2. Arkadiusz Czerwonka, Katarzyna Kaławaj, Adrianna Sławińska-Brych, Marta K Lemieszek, Magdalena Bartnik, Krzysztof K Wojtanowski, Barbara Zdzisińska, Wojciech Rzeski. Anticancer Effect of the Water Extract of a Commercial Spirulina (Arthrospira Platensis) Product on the Human Lung Cancer A549 Cell Line. Biomedicine & Pharmacotherapy Volume 106, 2018

  3. Allal Ouhtit, Mohammed F. Ismail, Amira Othman, Augusta Fernando, Mohamed E. Abdraboh, Attalla F. El-Kott, Yahia A. Azab, Sherif H. Abdeen, Rajiv L. Gaur, Ishita Gupta, Somya Shanmuganathan, Yahya M. Al-Farsi,z Hamad Al-Riyami, and Madhwa H.G. Raj. Chemoprevention of Rat Mammary Carcinogenesis by Spirulina. The American Journal of Pathology, Vol. 184 No. 1, 2014


Hasło opracowano we współpracy ze studentami Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie