Akupunktura
Akupunktura jest zabiegiem, podczas którego używa się igieł, ciepła, ucisku oraz stosuje się inne czynności obejmujące jedno lub kilka miejsc na skórze, nazywanych punktami akupunktury. Akupunktura jest stosowana w Chinach i innych krajach azjatyckich od tysięcy lat jako część tradycyjnej medycyny chińskiej.
Amigdalina / Wit. B17 / Letril
Letril jest inną nazwą substancji chemicznej określanej amigdaliną. Amigdalina znajduje się w pestkach wielu owoców, w surowych orzechach oraz innych roślinach. Istnieje przekonanie, że aktywnym składnikiem letrilu/amigdaliny o działaniu przeciwnowotworowym jest cyjanek.
Antyneoplastony
Antyneoplastony stanowią grupę składników chemicznych, które zwykle można znaleźć w moczu i we krwi. Składają się w większości z aminokwasów (budulec białek) oraz peptydów (cząsteczki zbudowane z dwóch lub więcej aminokwasów). Antyneoplastony wykorzystywane w badaniach medycznych początkowo pochodziły z ludzkiego moczu, obecnie są one wytwarzane w laboratorium chemicznym.
Antyoksydanty
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje chemiczne, które wchodzą w interakcję z wolnymi rodnikami i neutralizują je, przez co zapobiegają ich szkodliwemu działaniu. Owoce, warzywa oraz zboża są bogatym źródłem antyoksydantów.
Betaglukany
Betaglukany (β-glukany) to związki chemiczne z grupy polisacharydów – długich łańcuchów cząsteczek cukrów – będące składnikami ścian komórkowych mikroorganizmów, takich jak bakterie i drożdże, oraz występujące w niektórych roślinach i grzybach jadalnych
Chińskie grzyby
Grzyby są od wieków stosowane w tradycyjnej medycynie orientalnej. Jako pierwszy właściwości lecznicze grzybów opisał Hipokrates już około 4 tysiące lat temu. W chińskiej medycynie grzyby stanowiły symbol nieśmiertelności i długowieczności. Leki z grzybów stosowało się w żółtaczce, astmie, a także w leczeniu bezsenności lub w zapaleniu stawów. Uważało się również, że grzyby korzystnie działają na płodność.
Chlorella vulgaris
Chlorella jest glonem jednokomórkowym zaliczanym do gromady zielenic. Można ją znaleźć w wodach Japonii i Tajwanu. Jest bogata między innymi w białko, witaminy (szczególnie z grupy B), mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo, wapń i cynk, błonnik i kwasy omega-3.
Cynamon
Cynamon jest bardzo popularną w Polsce przyprawą kuchenną otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Dostępny jest w dwóch postaciach: w formie laseczek cynamonu lub proszku. Ma rdzawy kolor, zawiera olejek cynamonowy o słodkim, korzennym, lekko piekącym smaku oraz silnym aromacie.
Czosnek
Czosnek jest rośliną (Allium sativum) z rodziny amarylkowatych, do której należą również cebula, szczypior, por i szalotka. Używa się go jako przyprawy do gotowania, jest unikalny ze względu na zawartość siarki.
Duże dawki witaminy C
Witamina C (nazywana również kwasem askorbinowym) jest składnikiem odżywczym, który organizm ludzki musi pozyskiwać z pożywienia lub suplementów diety, ponieważ nie jest w stanie go wytworzyć. Witamina C jest antyoksydantem pomagającym zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Wspólnie z enzymami odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu.
GcMAF
GcMAF (Globulin component macrophage activating factor) to cząsteczka, której prekursorem jest białko wiążące witaminę D3, obecna naturalnie w ludzkim organizmie. Jej rolą jest aktywacja makrofagów - komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za „pożeranie” i neutralizację m.in. bakterii, ciał obcych i komórek nowotworowych.
Glutation
Glutation jest tripeptydem, który wchodzi w skład każdej komórki naszego organizmu. Występuje we wszystkich organizmach roślinnych oraz zwierzęcych. Jest najbardziej rozpowszechnionym niskocząsteczkowym związkiem tiolowym w przyrodzie.
Granaty
Owoc granatu (Punica granatum L.) pochodzi z Azji, uprawiany jest w krajach śródziemnomorskich, w południowej Azji, wschodnich Indiach, Afryce oraz w Stanach Zjednoczonych. Granaty stosuje się w celach medycznych od czasów starożytnych.
Graviola
Graviola (Annona muricata), czyli Flaszowiec miękkociernisty, to gatunek małego drzewa, pochodzącego z Ameryki Południowej. Rośnie też na Wyspach Karaibskich, na Andamanach, w Afryce (Nigeria, Togo) i krajach o tropikalnym klimacie.
Hipertermia
Hipertermia (nazywana również terapią ciepłem lub ciepłolecznictwem) to rodzaj terapii onkologicznej, w której tkanki ciała poddane są działaniu wysokich temperatur (do 45º C). Badania wykazały, że wysokie temperatury mogą niszczyć i zabijać komórki nowotworowe, zazwyczaj powodując niewielkie uszkodzenie zdrowych tkanek.